E.T.

Het is bijna veertig jaar geleden dat een van de succesvolste familiefilms ooit werd gelanceerd: E.T., the Extra-Terrestrial van Steven Spielberg, die de film grotendeels op ‘kinderhoogte’ opnam om te benadrukken dat het verhaal vanuit kinderperspectief werd verteld. De film, die in 1982 uitkwam, gaat over Elliott (Henry Thomas), die een aandoenlijk buitenaards wezentje in huis lokt en hem samen met zijn kleine zusje Gertie (Drew Barrymore) en oudere broer Michael (Robert MacNaughton) verstopt. Elliott sluit een bijzondere vriendschap met E.T., zoals het wezen zichzelf noemt, die over bijzondere krachten blijkt te beschikken. Het is nog steeds een heerlijke film.

E.T. werd in het grootste deel van de film ‘gespeeld’ door stuntmensen Tamara De Treaux en Pat Bilon, die 86 cm groot waren, maar in een paar scènes (zoals die in de keuken) zat de twaalf jaar oude Matthew DeMeritt in het pak. DeMeritt was geboren zonder benen, maar kon heel goed op zijn handen lopen.

Er deden ruim 300 kinderen auditie voor de rollen van de kinderen. Henry Thomas, pas tien tijdens de audities, deed het niet goed tijdens de formele testen, maar maakte zo’n indruk tijdens een geïmproviseerde scène dat hij meteen werd aangenomen. Later vertelde hij daarover dat hij dacht aan zijn overleden hond. Na E.T. was Thomas te zien in films als Valmont (1989), Legends of the Fall (1994) en Gangs of New York (2002). Hij is tegenwoordig vaak te zien in films en series van Mike Flanagan.

Drew Barrymore, dochter van acteur John Drew Barrymore en kleindochter van acteur John Barrymore, was pas zes, maar E.T. was niet haar eerste grote speelfilm. Op haar vierde speelde ze een bescheiden rol in Altered States (1980) naast William Hurt en Blair Brown. Later zou ze te zien zijn in films als Irreconcilable Differences (1983), Firestarter (1985), Confessions of a Dangerous Mind (1999) en meer recent in de Charlie’s Angels franchise. Die laatsten werden uitgebracht onder haar eigen productiebedrijf Flower Films, dat ze samen drijft met Nancy Juvonen, de vrouw van Jimmy Fallon.

Leuk weetje: de acteurs in de scène waarin E.T. wordt onderzocht waren echte EH-verpleegkundigen, die de opdracht kregen dezelfde taal te gebruiken als ze bij een echte patiënt zouden doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.