Dune (2021)

Regie: Denis Villeneuve

Op de planeet Arrakis, ook wel Dune (Duin) genaamd, is spice te vinden, een belangrijke grondstof. De planeet wordt bevolkt door de Fremen, voor wie spice een bijna heilige status heeft en deel uitmaakt van hun cultuur. Nadat de Harkonnen jarenlang op wrede wijze toezicht hebben gehouden op de planeet en de delving van de grondstof, besluit het almachtige keizerrijk dat Huis Atreides nu aan de beurt is om Arrakis te beheren. De familie Atreides reist af naar Arrakis, maar daar wacht ze een nare verrassing.

Wie de oorspronkelijke boeken van Frank Herbert uit de jaren ’60 heeft gelezen weet dat het Duin-epos, mede door alle families en intriges, behoorlijk ingewikkeld is. Villeneuve is dan ook niet de eerste die zich eraan waagt. De meest bekende versie tot nu toe is die uit 1984, de derde speelfilm van David Lynch na Eraserhead (1977) en The Elephant Man (1980). Het was geen beste film (er werd veel te veel uitgelegd, de score van Toto was tenenkrommend, het acteerwerk was vlak, Kyle McLachlan was te oud voor de rol van Atreides junior en het verhaal was niet te volgen) maar wel memorabel door de fantastische kostuums van Bob Ringwood, de prachtige visuele elementen en de – voor die tijd – all star cast, met onder meer Sting, Francesca Annis, Virginia Madsen, Brad Dourif en Patrick Stewart. De film duurde oorspronkelijk drie uur, maar werd door Universal teruggesneden naar twee uur en een kwartier. Achteraf vond Lynch de film mede daardoor een mislukking, maar eerlijk is eerlijk: het is ook niet te doen om alles in één film te proppen en Villeneuve mag er (minstens) twee films over doen.

Villeneuve, die de 2021-versie niet alleen regisseerde maar ook samen met Eric Roth en Jon Spaights schreef, pakt het totaal anders aan. Anders dan Lynch legt hij nauwelijks iets uit en vertrouwt op de intelligentie van zijn publiek. De film is overal soberder: de futuristische elementen zijn subtiel, en de prachtige muziek van de onvolprezen Hans Zimmer en de special effects worden spaarzaam en louter functioneel ingezet. De verhaallijn wordt overzichtelijk uiteengezet en de hele film goed op spanning gehouden (wat bijzonder is gezien de lengte, ruim tweeënhalf uur), de dialogen zijn realistisch en het acteerwerk is top. Villeneuve’s visie voor wat betreft de personages zit wat mij betreft ook dichter bij de boeken. Timothée Chalamet (Call Me by Your Name, Little Women) is uitstekend gekozen voor de rol van zoon Paul Atreides, het ene moment ontwapenend jongensachtig maar een volwassen man als het erop aankomt, Rebecca Ferguson (Doctor Sleep, Reminiscence) en Oscar Isaacs (Ex Machina, Annihilation) zijn warmer dan Annis en Prochnow in de rollen van Jessica en hertog Leto Atreides, maar de grootste verrassing was Jason Momoa, die Atreides-zwaardmeester Duncan Idaho duizendmaal beter gestalte geeft dan grijze muis Richard Jordan dat in de 1984-versie deed.

Na Blade Runner 2049 heeft Villeneuve bij mij weer gescoord, ik heb echt genoten. Ik kijk uit naar deel twee!
Tip: kijk ‘m in de bioscoop, dat geeft de beste ervaring, ook door de weidsheid van Arrakis.

BONUSMATERIAAL: de eerste die zich aan de verfilming van het boek waagde was Alejandro Jodorowsky eind jaren ’60/begin jaren ’70. De sets in de Jodorowsky-versie zijn ontworpen door H.R. Giger (Alien), waaronder de beroemde Harkonnen Chair. Uiteindelijk kwam de financiering van de film niet rond, onder meer omdat Jodorowsky er een tien uur durende psychedelische surrealistische trip van wilde maken en omdat Star Wars in dezelfde periode werd uitgebracht. Gelukkig is er beeldmateriaal van, en zelfs een documentaire over die je hier kunt vinden.

Deze film op IMDb
Klik hier om te zien waar deze film te zien is

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

1 reactie op “Dune (2021)

  1. Heerlijke film en bekijken in de bioscoop is inderdaad een must. De muziek van Zimmer is belachelijk goed. Smaakt naar meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.