Hidden Figures (2016)

Regie: Theodore Melfi

Hidden Figures volgt drie vrouwelijke wiskundigen van kleur, Katherine, Mary en Dorothy, die in de jaren ’60 voor het NASA Langley Research Center in Hampton, Virginia werkten ten tijde van de Space Race tussen de VS en Rusland.

De film is gebaseerd op het non-fictieboek Hidden Figures : The Untold Story of the African American Women Who Helped Win the Space Race van Margot Lee Shetterly uit 2016. Katherine Johnson, Mary Jackson en Dorothy Vaughan maakten deel uit van een grote groep vrouwen van kleur bij NASA die een significante bijdrage hebben geleverd aan de eerste ruimtereizen – een belangrijk gegeven dat ruim vijftig jaar onbelicht bleef.

Het eerste half uur vond ik wat taai, vooral door de voortdurende nadruk op de rassensegregatie uit die tijd. In de realiteit zijn mensen zich maar ten dele bewust van onrechtvaardigheid als ze erin leven en het in de hele maatschappij normaal wordt gevonden, wat dus ook betekent dat je dat niet bij elk incident op een bijna docerende toon benoemt. Ik vind het ook een gemiste kans: door dat moralistische toontje wordt de film minder toegankelijk voor de mensen die ‘m juist zouden moeten zien. Toch zou ik dat eerste half uur voor lief nemen, want daarna is het een enorm inspirerend (en op bepaalde momenten zelfs spannend) succesverhaal met bijzondere archiefbeelden uit die tijd.

Naast ruimtereizen is ook de transitie van menselijke rekenaars naar computers te zien door de installatie van een van de eerste IBM 7090’s waarvan niemand wist hoe hij bediend moest worden. Dorothy Vaughan was zo slim om zich te verdiepen in de eerste hogere programmeertaal, Fortran, waardoor ze het enorme apparaat aan de praat kreeg. Vervolgens leerde ze haar hele team Fortran en voorkwam zo dat ze allemaal hun baan zouden verliezen.

De cast is indrukwekkend: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons en Mahershala Ali. Henson (Katherine) levert geen topprestatie: veel overacting, niet overtuigend. De overige castleden leveren gelukkig wel degelijk werk af. Daarnaast is de muziek van co-producent Pharrell Williams ook geen straf.

Hidden Figures is een onderhoudende film, en zeker door de historische gebeurtenissen het kijken waard.

Deze film op IMDb
Klik hier om te zien waar deze film te zien is

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.