The Nun (2018)

Regie: Corin Hardy

Als een jonge non in een klooster in Roemenië zelfmoord pleegt, worden Father Burke (Demián Bichir) en novice Irene (Taissa Farmiga) er door het Vaticaan naartoe gestuurd om onderzoek te doen. Ter plaatse worden ze geholpen door Frenchie (Jonas Bloquet), een Fransman die klussen doet in het nabijgelegen dorp, en dat is wel nodig ook: er blijkt een poort geopend te zijn die een kwaadaardige non vrij spel geeft.

De film zit op zich degelijk, maar erg makkelijk in elkaar. De hoeveelheid clichés is ontelbaar: van het jonge, maagdelijke meisje en de oude wijze, wat cynische priester tot uitwaaiende kaarsen, een akelig kerkhof en veel rookeffecten, en alles moet natuurlijk ’s nachts. Het acteerwerk is matig, Taissa Farmiga (het jongere zusje van Vera Farmiga, die te zien is in het merendeel van de Conjuring-films) maakt er nog het beste van, al komt de dynamiek tussen haar personage en dat van Frenchie, die haar love interest moet voorstellen, totaal niet uit de verf. De special effects en de make-up – toch twee van de belangrijkste elementen in een horrorfilm – zijn onder de maat.

The Nun is chronologisch gezien de eerste film uit de Conjuring Universe*, bedacht door James Wan. Wan schreef ook het verhaal van The Nun, dat door Gary Dauberman is omgeschreven naar een scenario zoals hij dat ook deed voor de Annabelle-films. Het verhaal van The Nun is slordig neergepend, terwijl het allerlei lagen had kunnen hebben: een backstory voor The Nun, die zich ontspint door vondsten in het schitterende klooster, een beter uitgewerkte dynamiek tussen zuster Irene, Father Burke en Frenchie en vooral minder clichés.

Als je wil griezelen kun je The Nun overslaan, hij is beter geschikt voor een avond met vrienden en popcorn. En dan na de film met z’n allen mopperen over wat er allemaal aan mankeert.

Deze film op IMDb
Klik hier om te zien waar deze film te zien is

*) The Conjuring Universe is een franchise supernatural horrorfilms, gebaseerd op zaken van paranormale onderzoekers Lorraine en Ed Warren. Het is de bestverdienende horrorfranchise op één na (de eerste is Godzilla).

The Conjuring Universe in chronologische volgorde:
The Nun (1952/1971)
Annabelle: Creation (1943/1952/1955/1967)
Annabelle (1967)
The Conjuring (1968/1971)
Annabelle Comes Home (1968/1969 of 1971/1972)
The Curse of La Llorona (1976/1977)
The Conjuring: The Devil Made Me Do It (1980/1981)

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.