True Detective, seizoen 1 (2014, serie)

Regie: Cary Joji Fukunaga

Het eerste seizoen van True Detective uit 2014 is one of a kind, en werd door de pers destijds lyrisch ‘de beste serie van het decennium’ genoemd.

Louisiana, 1995. Rechercheurs Rust Cohle (Matthew McConaughey) en Marty Hart (Woody Harrelson) worden voor het eerst samen op een moordzaak gezet. Hoewel de moordzaak bizar en complex is, is het eigenlijk een vehikel voor de dynamiek tussen Cohle, een zwijgzame, cynische atheïst en Hart, op het oog een hartelijke, simpele, gelovige vent. Ze zijn elkaars tegenpolen, wat tot fascinerende, soms bijna filosofische gesprekken leidt over zaken als religie, het leven en de dood (quote fest! Wát een sterke dialogen!), terwijl hun zaak én hun privéleven ze langs de lelijkste kanten van de mens voert in een broeierige, beklemmende sfeer.

De vertelvorm is heel bijzonder: Cohle en Hart worden in het nu apart van elkaar ondervraagd over de manier waarop ze de moordzaak bijna twintig jaar geleden samen oplosten. Ze vertellen elk vanuit hun eigen perspectief over de gebeurtenissen, daarnaast weet je niet waarom ze zoveel jaar later ondervraagd worden waardoor er nog meer boeiende lagen worden toegevoegd.
De acteerprestaties van McConaughey zijn fenomenaal, maar die van Harrelson zijn misschien nog wel beter. Ik moest denken aan iets wat een acteur me ooit vertelde: spelen dat je dronken bent is makkelijk, maar spelen dat je aangeschoten bent een kunst. Ik zou het personage Cohle zeker niet als makkelijk omschrijven, maar hij is letterlijk en figuurlijk heel uitgesproken en zoals hij zelf zegt: hij kent zichzelf. Het personage Hart is eigenlijk veel complexer, hij heeft zichzelf nooit echt bevraagd waardoor hij zijn eigen drijfveren niet kent. Als dingen van de rails lopen raakt hij totaal in verwarring, terwijl het Cohle juist bevestigt in zijn overtuiging dat we in chaos leven.

De cinematografie is adembenemend, van de landschapsshots tot de dialogen, de timing in de overgangen en de hallucinaties van Cohle, allemaal even prachtig – met als hoogtepunt een zes minuten durend aaneengesloten shot van een inval in de slotaflevering, die bijdraagt aan de intense spanning.

Het enige minpunt aan het beste seizoen van de serie is dat het duidelijk in het pre-#MeToo-tijdperk is gemaakt: de vrouwen in de serie zijn zeurende echtgenote, minnares, prostituee, stripper, slachtoffer of secretaresse. Geen van hen heeft een eigen leven of een backstory. Als het je interesseert kun je hier meer lezen over hoe vaak dat voorkomt en waarom dat moet veranderen. Het maakt de serie niet minder goed, maar het is wel goed als je je er bewust van bent.

Op dit moment staan er drie seizoenen van True Detective op HBO Max (zie de link hieronder voor andere platformen). Elk seizoen is een losstaand verhaal met steeds andere rechercheurs en topacteurs als Mahershala Ali, Rachel McAdams en Vince Vaughn. In maart 2022 werd bekendgemaakt dat er een vierde seizoen in de maak is.

Deze serie op IMDb
Klik hier om te zien waar deze serie te zien is

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.