Onvoorstelbaar (2017)

Regie: Simon Sliphorst

Ik was uitgenodigd voor de voorpremière van de korte film Onvoorstelbaar, en wát een kadootje was het.

Een bevriende filmmaker zei een keer dat hij al na een paar minuten weet of het een goeie of een slechte film is, en dat klopt. Al bij het eerste beeld – een simpele rijdende auto – wist ik dat het goed zat.

Onvoorstelbaar gaat over een moeder die zo op het eerste oog een heerlijke dag met haar kinderen doorbrengt: een zwemparadijs, de dierentuin, lekker pannenkoeken eten. En toch voel je al snel aan dat er iets heel erg niet goed zit.

Hoewel je zo halverwege wel een idee krijgt van wat er gaat gebeuren wordt het nergens voorspelbaar. Het verhaal wordt integer en zonder uitleg of oordeel in beeld gebracht, er blijft veel ruimte over voor de eigen interpretatie van de kijker. De twee kinderen (Lively van Zweeden en Bøyd van den Bogert) spelen prachtig, en Lilja Björk Hermannsdóttir is perfect gecast als de moeder, wiens beheersing steeds meer kleine barstjes begint te vertonen. De sfeer is vervreemdend, vooral door de muziek (ook van Simon) die de idyllische beelden heel subtiel een ongemakkelijke ondertoon geeft. Ik vind het knap dat hij binnen zo’n korte tijd – de film duurt 20 minuten – zo’n volledig verhaal kan vertellen, en zo’n beklemmende sfeer kan oproepen. Ik zal niet vertellen hoe het afloopt, maar tijdens de aftiteling liepen de tranen over mijn wangen.

Simon vertelde ter inleiding dat hij met het filmmaken een behoefte vervult om dingen door te werken die hij niet begrijpt, die onvoorstelbaar zijn. Dat is ook een van de belangrijkste functies van kunst: dingen die we niet begrijpen vormgeven – en dat heeft Simon prachtig gedaan.

Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.