Soylent Green (1973)

Richard Fleischer, 1973

Het is 2022, en detective Frank Thorn (Charlton Heston) krijgt met zijn oude vriend, Sol (Edward G. Robinson in zijn laatste rol) de opdracht de moord op een rijk directielid van de Soylent Corporation te onderzoeken. Mede dankzij Sols hulp ontdekt Thorn dat de Soylent Corporation nog iets veel ergers verbergt.

De film, die in 1973 in première ging, schetst een somber beeld van 2022. Er zijn geen dieren meer, er is geen echte natuur meer, de kloof tussen arm en rijk is niet meer te overbruggen en er is sprake van ernstige overbevolking, overbewoning en hongersnood, wat weer leidt tot scheve sociale verhoudingen. Er is ook geen echt eten meer: de Soylent Corporation distribueert verschillende soorten voedzame crackers (Soylent Red, Soylent Yellow en Soylent Green), en als de grondstoffen opraken en de distributie stagneert ontstaan er door de hongersnood onmiddellijk rellen.

De film Soylent Green is losjes gebaseerd op het boek Make Room! Make Room! uit 1968 van Harry Harrison dat zich afspeelt in 1999. Losjes, want Harrison werd bij de koop van de filmrechten volledig buitenspel gezet en een groot aantal elementen, waaronder de ijzingwekkende ontknoping, werd erbij bedacht door scriptschrijver Stanley R. Greenberg.

Ik heb meerdere films met Charlton Heston gezien, en in Soylent Green is hij kwetsbaarder, menselijker, dan in zijn meeste andere rollen, en Edward G. Robinson was destijds een grootheid, een veteraan – prachtig om hem aan het werk te zien. Het verhaal is ingenieus en sterk opgebouwd, zij het wat trager dan we nu gewend zijn. De vrouwonvriendelijkheid valt, zeker nu, op – maar helaas zijn, ook nu nog, vrouwen niet zelden de sjaak als samenlevingen achteruit gaan.

De ontknoping is bijzonder, maar de wereld die in de film geschetst wordt gaat pas écht onder je huid zitten. Soylent Green is een must see in de categorie Belangrijke Films Die Je Gezien Moet Hebben.

Voor allerlei weetjes over de film, klik hier. Gegarandeerd spoilervrij, maar ‘t is toch beter om pas te lezen als je de film al gezien hebt.

Deze film op IMDb
Klik hier om te zien waar deze film te zien is

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.