Regie: Rupert Wainwright
Frankie (Patricia Arquette) is een jonge, vrolijke kapster in Pittsburgh. Ze houdt van het leven, gaat graag uit en heeft veel vrienden, tot ze op een dag ineens spontaan gaten in haar polsen krijgt – de eerste van de vijf stigmata, de kruiswonden. Als ze eenmaal hersteld is krijgt ze in de metro de tweede: de zweepslagen op haar rug, waarna pater Andrew Kiernan (Gabriel Byrne) van kardinaal Houseman (Jonathan Pryce) de taak krijgt de zaak te onderzoeken. Frankie blijkt ongewild een geheim met zich mee te dragen dat de kerk als instituut grote schade kan toebrengen.
De film wordt aangemerkt als horror, maar is wat mij betreft meer een religieus mysterie. Er zitten wel wat bescheiden horror-elementen in, maar door de context zijn ze niet echt eng.
Stigmata is zeker geen foutloze film. Het acteerwerk, zelfs van ervaren acteurs als Arquette, Byrne en Pryce is houterig. Dat kan ook aan het geluid of de montage liggen, maar het werkt gewoon niet goed. De montage is überhaupt rommelig waardoor potentieel mooie beelden te snel afgebroken worden, en er is te weinig rust en bedachtzaamheid in de film waardoor vooral de emotionele scènes niet raken. Er wordt veel te veel uitgelegd, zowel in woord (veel herinnerings-voice-overs) als in beeld: de symboliek wordt teveel benadrukt. We hebben geen shot van een beeld van Franciscus van Assisi (de eerste die de stigmata kreeg, Frankie’s naam is dan ook geen toeval) nodig als Frankie, gehuld in een laken, twee duiven voert – die associatie ligt al voor de hand.
En toch is de film me heel erg dierbaar, want de maker hechtte duidelijk belang aan de boodschap. Een boodschap die, hoe klungelig verpakt ook, mijn kijk op religie sterk heeft beïnvloed en die nog steeds actueel is, en – helaas – waarschijnlijk altijd zal blijven. Wie weet maakt iemand er ooit een betere remake van.
De film werd door critici neergesabeld, maar het publiek dacht daar anders over: het was de eerste film in vijf weken die de kaartverkoop van The Sixth Sense overtrof en heeft inmiddels ruim 89 miljoen dollar opgebracht.
Het is er weer een in de categorie goed plot, slechte uitvoering, maar in dit geval zeker de moeite van het kijken waard als je ‘m nog niet hebt gezien.
Deze film op IMDb
Klik hier om te zien waar deze film te zien is