The Three Burials of Melquiades Estrada (2005)

Regie: Tommy Lee Jones

De film speelt zich af in een klein, Twin Peaks-achtig dorpje in het zuiden van Amerika, nabij de Mexicaanse grens. De illegale Mexicaan Melquiades Estrada zoekt werk en wordt aangenomen door rancher Pete Perkins (Jones). Ze worden dikke vrienden, en op een dag vraagt Melquiades Pete hem te beloven dat hij in zijn dorp, Jiménez, begraven wordt als hij onverhoopt komt te overlijden. Dat gebeurt eerder dan verwacht: kersverse dorpsgenoot en grenswacht Mike Norton (Barry Pepper) schiet Melquiades per ongeluk dood. Norton is een zelfingenomen sadist, die Mexicanen die de grens over proberen te steken met plezier en geweld opjaagt en oppakt. De lokale sheriff weet wie de dader is, maar weigert de zaak verder te onderzoeken tot grote frustratie van Pete. De sheriff ziet Melquiades slechts als een ‘pepervreter’, en hij gaat daarin zover dat hij Melquiades op een achterafterreintje laat begraven zonder Pete daarvan in kennis te stellen.

Door een samenloop van omstandigheden komt Pete erachter dat het Mike is geweest die Melquiades heeft omgebracht. Pete haalt Mike midden in de nacht uit huis en dwingt hem het lijk van Melquiades op te graven en aan te kleden, waarna ze op pad gaan: naar Jiménez in Mexico, om de belofte die Pete aan Melquiades gedaan heeft gestand te doen. Er volgt een bijzondere reis te paard, door het wonderschone, ruige landschap naar Mexico.

In deze film zijn er geen figuranten, elk personage maakt deel uit van het geheel en heeft een volstrekt eigen persoonlijkheid en verhaal. Zeker voor een Amerikaanse productie is er heel weinig muziek gebruikt en wordt er heel weinig uitgelegd, waardoor je als kijker zélf kan nadenken en interpreteren. De dialogen zijn nergens sentimenteel, wat bepaalde gebeurtenissen des te indrukwekkender maakt. Het verhaal had makkelijk absurd kunnen worden door de herkenbare types of het gesol met het lijk, maar is dat nergens. De zwijgzame Pete gaat met zoveel zorg en liefde met het lijk van zijn beste vriend om dat het alleen maar ontroerend is.

Jones maakte tien jaar eerder zijn regiedebuut met de tv-film The Good Old Boys, die redelijk ontvangen werd. Ik vond zowel het regie- als het acteerwerk van Jones in The Three Burials of Melquiades Estrada een topprestatie, en ik was niet de enige: Jones werd verkozen tot Beste Acteur op het filmfestival in Cannes en de film won nog een aantal andere prijzen.

Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.