Cloud Atlas (2012)

Regie: Tykwer/Wachowski/Wachowski

Cloud Atlas is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Mitchell en voor het witte doek bewerkt door Andy en Lana Wachowski (voorheen The Wachowski Brothers), het duo achter de Matrix-franchise en voor deze film terzijde gestaan door de Duitse Tom Tykwer (o.a. Lola Rennt). Het trio heeft de film ook geregisseerd.

In de film zien we zes ogenschijnlijk losstaande verhalen die zich in verschillende tijden afspelen (de eerste rond 1850 en de laatste in een verre toekomst), maar allemaal overeenkomsten hebben. In alle gevallen vindt er een – soms heel kleine – rimpeling plaats die grote gevolgen heeft voor de toekomst. Het vlindereffect. De verhalen worden dwars door elkaar geweven en in elk verhaal is een echo te horen, te zien of te lezen van een van de eerdere verhalen doordat er brieven gevonden worden, een muziekstuk uit een ander verhaal wordt afgespeeld of er een bloedband blijkt te zijn.

Het schrijvers/regisseurstrio heeft nog een overeenkomstig element aan het geheel toegevoegd: alle acteurs spelen dubbelrollen in alle verhalen, waardoor je je gaat afvragen of hun personages niet in elk verhaal eenzelfde element vertegenwoordigen. In zekere zin klopt dat, zoals de oorspronkelijke schrijver, David Mitchell ook uitlegt: “Literally all of the main characters, except one, are reincarnations of the same soul in different bodies throughout the novel identified by a birthmark…that’s just a symbol really of the universality of human nature. The title itself “Cloud Atlas,” the cloud refers to the ever changing manifestations of the Atlas, which is the fixed human nature which is always thus and ever shall be. So the book’s theme is predacity, the way individuals prey on individuals, groups on groups, nations on nations, tribes on tribes. So I just take this theme and in a sense reincarnate that theme in another context.”

Ondanks al die overeenkomsten staan alle verhalen op zichzelf, met hun eigen stijl en persoonlijke drama’s: de homofiele scharrelaar met een muziektalent, de schoonzoon van een slavenhandelaar wiens leven gered wordt door een slaaf, de journaliste die haar leven op het spel zet om de waarheid te achterhalen, het stamhoofd dat zijn thuis en stam verloren ziet gaan, de bescheiden serveerster die alles opoffert en na haar overlijden wordt vereerd als een godin, de berooide uitgever met een schrijverstalent die door toedoen van zijn broer in een bejaardentehuis wordt opgesloten.

Het is een film waarbij je geen andere keus hebt dan je totaal over te geven en erop te vertrouwen dat het uiteindelijk allemaal samenkomt en duidelijk wordt – en dat blijkt meer een filosofisch concept over de mensheid dan een feitelijk samenkomen van verhaallijnen. Net als de Matrix is het een film die je eigenlijk meerdere keren moet zien om alle lagen te doorgronden.

Hoewel het een lange film is (bijna tweeënhalf uur) heb ik er erg van genoten. Niet alleen door de complexiteit waardoor je hersens in overdrive moeten, maar ook door de prachtige beelden, de bijzondere special effects, de intelligente dialogen (een goudmijn voor quoters!) en het sterke acteerwerk. De cast bestaat dan ook niet uit de minste acteurs: Susan Sarandon, Tom Hanks, Hugh Grant, Keith David, Doona Bae (die de hoofdrol speelde in het origineel van The Ring, Ringu), James D’Arcy, Halle Berry, Jim Broadbent, Ben Wishaw (die al eerder samenwerkte met Tykwer in Perfume, The Story of a Murderer) en Hugo Weaving (Agent Smith – The Matrix).

Wat voor mij persoonlijk bijzonder was is dat er door de film heen een aantal subtiele en minder subtiele verwijzingen zitten naar een van mijn lievelingsfilms: de scifi Soylent Green uit 1973 met Charlton Heston. Mocht je na Cloud Atlas nog puf hebben, kijk die dan ook meteen even…

Deze film op IMDb

Als je de film hebt gezien: Cinemablend.com heeft een leuke infographic gemaakt over de ontwikkeling van alle karakters.

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.