Evil Dead (2013)

Regie: Fede Álvarez

Mia zondert zich met haar vrienden en haar broer David af in een afgelegen huis in het bos om af te kicken. Als ze binnenkomen is het alles overhoop gehaald en er komt een verschrikkelijke stank uit de kelder. Als ze op onderzoek uitgaan vinden ze de Necronomicon* die een van hen natuurlijk zonodig moet lezen, en wat hij kan ontcijferen spreekt hij hardop uit. Dat had hij beter niet kunnen doen, want zo ontketent hij het Kwaad.

In 1981 kwam de oorspronkelijke low-budget film uit, The Evil Dead, geschreven en geregisseerd door Sam Raimi, die hem bijna niet verkocht kreeg tot Stephen King de film aanprees en ‘m ‘most ferociously original film of the year’ noemde. The Evil Dead werd destijds ondanks, of dankzij, de hoeveelheid gore goed ontvangen. Het origineel is, zeker op het gebied van make-up en special effects, nu echt te gedateerd, maar ik ben nogal sceptisch over remakes van klassiekers. Evil Dead (dus zonder ‘The’) bewijst dat remakes, of in dit geval reboots echt prima kunnen zijn.

In de originele film waren het gewoon wat vrienden die vakantie gingen houden. De 2013-versie houdt wel het huis in het bos en de oorzaak van het Kwaad aan, maar heeft andere spelers met hun eigen verhaal ingezet. Ik vind het uitgangspunt van een vriendengroep die een vriendin helpt afkicken origineel en uitstekend gekozen, want iemand die aan het afkicken is kan hallucinaties hebben, paranoia of manipulatief zijn waardoor de omgeving dingen minder serieus zou kunnen nemen – en dat is precies wat er gebeurt. Daarnaast hebben Mia en David ook nog een serieuze backstory (als enigen, dat wel) die door de film heen ook wordt gebruikt voor keuzes die ze maken.

De muziek is mooi, maar zeker in het begin wat veel. De film komt wat traag op gang, maar het heeft me niet gestoord: er worden wat penseelstreken opgezet waardoor je iets betrokkener raakt bij de personages – en als het eenmaal losgaat gaat het ook echt los. Ook in deze versie kun je genieten van een ongelooflijke hoeveelheid gore in alle soorten en maten, daarnaast zitten er een paar flinke schrikmomenten in dus hij is niet voor the faint of heart. Het camerawerk en het acteerwerk, vooral van hoofdrolspelers Jane Levy (I Don’t Feel At Home In This World Anymore, Don’t Breathe) en Shiloh Fernandez die ook écht op elkaar lijken, is prima. Het enige dat ik echt miste is “We’re gonna get you, not another peep…”

Evil Dead is een andere film, maar doet absoluut recht aan het origineel. Tip: ik zou ‘m op een groot scherm kijken met flink wat geluid om ten volle te kunnen genieten van al het ‘lekkers’ dat je voorgeschoteld krijgt.

*) De Necronomicon, oftewel het Boek van de Dood, is een fictief boek dat in 1924 werd bedacht door horrorgrootmeester HP Lovecraft en vaak wordt gebruikt in horrrorfilms en -verhalen. Lees hier meer.

Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.