The Dark and the Wicked (2020)

Regie: Bryan Bertino

Een afgelegen ranch. Vader ligt in coma, moeder zorgt voor hem met hulp van een verzorgster. Louise en Michael, de twee volwassen kinderen van het echtpaar, komen terug naar hun ouderlijk huis omdat vader achteruit gaat. Dat hadden ze beter niet kunnen doen.

De film speelt zich af in een rommelig boerenhuis in een verlaten, uitgestrekt landschap. De gezinsleden zijn harde werkers, rauw en zwijgzaam. Het acteerwerk van Marin Ireland en Michael Abbott Jr. is uitstekend, de cinematografie van Tristan Nyby zo mogelijk nog beter met indrukwekkende shots en originele camerahoeken. Er is veel stilte en bedachtzaamheid, en de passende score van Tom Schraeder wordt spaarzaam ingezet. Die spaarzaamheid zie je ook terug in de afwezigheid van backstories van de personages, hoewel hun karakters wel goed zijn uitgewerkt. Je kunt zelf grote delen invullen, maar veel blijft open.

De spanning wordt tergend langzaam opgebouwd: van de moeder die worteltjes staat te snijden (wat je van ver ziet aankomen blijkt toch net even een tandje erger) tot ronduit angstaanjagende scènes en zorgvuldig uitgewerkte mindfucks.

De film is intens, beklemmend en intrigerend: gaandeweg ga je je, tussen het griezelen door, steeds meer afvragen wat het achterliggende verhaal is. En dan blijkt dat de film vergelijkbaar is met de personages: veel karakter, maar geen backstory. Het is een van de engste en best gemaakte horrorfilms die ik in jaren heb gezien, maar ondanks de vele mogelijke twists die de verhaallijnen lijken te bieden wordt er niet één ingelost. De beroemde filmcriticus Roger Ebert zei ooit: “It’s not what a film is about, but how it is about it.” Het how is echt steengoed, maar gezien de vele mogelijkheden had ik in dit geval toch graag willen weten wat het about was.

Toch raad ik de film aan voor griezelliefhebbers, hij is echt zeldzaam goed gemaakt en jaagt je de stuipen op het lijf. Ik daag jullie uit om zélf te achterhalen of te bedenken wat de clou of de twist nou is, mogelijkheden genoeg 😉

Deze film op IMDb
Klik hier om te zien waar deze film te zien is (wat er niet bij staat: hij is ook te huur op iTunes)

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.