The Mist (2007)

Regie: Frank Darabont

Een kleine gemeenschap wordt na een stevige storm overspoeld door een dichte mist. Doordat er gruwelijke wezens in de mist huizen wordt het winkelend publiek van een grote supermarkt gedwongen de deuren en ramen van een supermarkt te barricaderen en met elkaar te overleven, wat ze niet bijzonder goed afgaat: de monsters buiten zijn niets vergeleken bij de monsters die zich in de groep manifesteren. De protagonist in het verhaal is David Drayton (Thomas Jane) die met zijn zoontje probeert het hoofd boven water en heel te houden. Hij sluit vriendschap met een bont gezelschap en weet de situatie uiteindelijk te ontvluchten – of toch niet?

Als Stephen King-fan heb ik veel van zijn boekverfilmingen gezien. Omdat de boeken van King zoveel lagen bevatten pakt dat niet altijd even goed uit. Zo op het eerste oog schrijft King horrorboeken, maar waar hij een échte meester in is, is beschrijven hoe mensen op spanning en elkaar reageren waarbij ‘externe’ factoren zoals griezelige clowns (It), hondsdolle honden (Cujo) of gewelddadige echtgenoten (Rosie) eigenlijk maar bijzaken zijn of een verpersoonlijking van onze eigen angsten: the horror within. En die is moeilijk in beelden te vangen.

Frank Darabont (later vooral bekend als bedenker van The Walking Dead) heeft al eerder bewezen die uitdaging aan te kunnen door zijn succesvolle verfilmingen van Kings werk: zowel voor The Shawshank Redemption als voor The Green Mile werd hij genomineerd voor de Oscar voor het beste bewerkte scenario. Zijn specialisme is precies dat waar King zo goed in is: in beeld brengen hoe mensen functioneren onder extreme omstandigheden.

De special effects hebben nog effect, hoewel hier en daar wat gedateerd, maar zoals gezegd vormen het klassieke bloederige hak- en snijwerk, of griezelen om enge monsters niet de hoofdmoot van de film. Persoonlijk vond ik Thomas Jane niet erg goed gecast voor de rol van David, hij is weinig charismatisch en overtuigt niet in de meest emotionele scène van de film. Brad Pitt was hier perfect voor geweest met zijn indrukwekkende combinatie van stoer en kwetsbaar. Leuk weetje is dat een aantal acteurs duidelijk favoriet zijn bij Darabont: Laurie Holden (The Mist, The Walking Dead, The Majestic), Melissa McBride (The Mist, The Walking Dead) maar Jeffrey DeMunn spant de kroon: hij werkte met Darabont in The Mist, The Walking Dead, The Majestic, The Green Mile én The Shawshank Redemption.

The Mist is niet zo goed als de eerdergenoemde kaskrakers, maar zeker het kijken waard.

Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.