Raised by Wolves (2020, serie)

Regie: Scott/Scott/Mimica-Gezzan/Gabassi e.a.

Een moment in de toekomst. De aarde is onbewoonbaar geworden na een oorlog tussen gelovigen en atheïsten. Twee androïden, Mother en Father, zijn met twaalf embryo’s naar Kepler 22b, een (echt bestaande) afgelegen exoplaneet gestuurd voor een herstart van de mensheid – maar na een tijdje verandert alles.

Mother (gespeeld door de van oorsprong Deense Amanda Collin) zou het jongere zusje van Roy Batty (Rutger Hauer) uit mijn lievelingsfilm Blade Runner (1982, regie Ridley Scott) kunnen zijn. Niet alleen uiterlijk maar ook qua mimiek, motoriek en oogopslag, en de vervreemdende mix van emotieloos en op het randje van de waanzin.

Ook de stijl komt erg overeen met die van Blade Runner, zoals de camerastandpunten, de montage en een soort onderkoelde bedachtzaamheid. De soms echt spectaculaire en originele vechtscenes krijgen geen extra franje in de vorm van veel verschillende hoeken of een bombastische actie-soundtrack maar zijn bijna matter-of-fact, terloops. Dat is niet zo gek: de eerste twee afleveringen werden geregisseerd door Scott himself (83 jaar oud tijdens de opnamen!), die ook optreedt als uitvoerend producent van de serie die bedacht en geschreven is door Aaron Guzikowski (Prisoners, The Red Road, Papillon 2017). Ridley is niet de enige Scott die afleveringen regisseert, ook zijn zoon Luke, die eerder onder meer een drietal korte Alien: Covenant-films regisseerde heeft een aantal afleveringen voor zijn rekening genomen.

Ofwel Scott heeft, naast productie en regie, ook invloed gehad op het schrijfproces en de karaktervormgeving van de personages, óf Guzikowski is bijzonder geïnspireerd door het werk van Ridley Scott: net als in veel van Scott’s films worstelen de androids met een Pinokkio-complex, en bevraagt de serie de zin van ons bestaan en een aantal sociale constructies zoals religie en man/vrouw rollen. De makers hebben in plaats van een klassieke, ultravrouwelijke moederfiguur met lang haar en volle, ronde vormen gekozen voor de bijna androgyne Collin. Mother, oorspronkelijk ontworpen als gevechtsrobot maar nu ingezet als opvoeder, is geavanceerder, sterker en complexer dan Father die gelijkmatiger en zachtmoediger is, wat interessante situaties oplevert tussen hen als opvoeders. Het is niet zo dat de rollen zijn omgedraaid, maar ze wisselen elkaar afhankelijk van de situatie af.

Het is niet voor het eerst dat een vrouw in een project waar Scott aan verbonden is een sterke hoofdrol heeft: met Alien (1979) schreef hij geschiedenis door de rol van Ripley, die oorspronkelijk voor een man geschreven was, aan Sigourney Weaver te geven die daarmee de eerste vrouwelijke sci-fi actieheld werd en later werd gekroond tot de #1 SciFi Woman of All Time. Nog wat voorbeelden: Rachael in Blade Runner, Thelma & Louise, G.I. Jane, Shaw in Prometheus, Patricia in House of Gucci. Zoals Scott daar zelf over zegt: “There are a lot of men who feel they’re being emasculated by having the woman in charge; I’ve never had that problem. The stronger the woman, the better for me.”

Naast Collin zijn onder meer Abubakar Salim (Informer, Jamestown) en Travis Fimmel (Warcraft, Vikings) te zien. Met Raised by Wolves heeft Scott weer een hoogstandje afgeleverd: de serie is om allerlei redenen zeer de moeite van het kijken waard.

Deze serie op IMDb
De serie is op dit moment alleen op HBO Max te zien.

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

1 reactie op “Raised by Wolves (2020, serie)

  1. Ik vreet deze serie HELEMAAL op! Ik ben verbaasd over hoe weinig reuring er aan wordt gegeven want dat zou wel op zn plaats zijn. HEERLIJK!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.