Ferry (2021)

Regie: Cecilia Verheyden

De film Ferry is de prequel van de succesvolle Nederlands/Belgische serie Undercover, maar ook prima te kijken zonder dat je de serie gezien hebt.

Ferry (Frank Lammers) groeit op in een Brabants gezin waar geweld, armoede en dus onveiligheid grote rollen spelen. Dat levert later ook een gespannen relatie op met zijn zus Claudia (Monic Hendrickx). Eenmaal volwassen verkast hij naar Amsterdam, waar hij aan de slag gaat voor hashhandelaar Ralph Brink (Huub Stapel, die best aardig plat Amsterdams spreekt). Als de bende beroofd wordt en de daders uit Brabant blijken te komen is Ferry de aangewezen persoon om op onderzoek uit te gaan – terug naar zijn geboortegrond. Eenmaal in Brabant is de eerste waar hij naartoe gaat om informatie in te winnen zijn jeugdvriend John (Raymond Thiry), die getrouwd is met Claudia en later, in Undercover zijn zakenpartner zal worden. Ook wordt duidelijk waarom juist Camping Zonnedauw zijn thuisbasis is geworden en hoe hij zijn grote liefde Daniëlle ontmoette.

De aanwezigheid van Raymond Thiry en Monic Hendrickx doet natuurlijk denken aan Penoza, maar Ferry staat volledig op zichzelf. De film boeit vanaf de eerste minuut en blijft dat doen tot de laatste, hij verslapt nergens. Het is een ingenieus verweven verhaal, waarin niets vergezocht of onlogisch voelt maar als stukjes die uiteindelijk perfect in elkaar passen. Hoewel het een stevige misdaadfilm is is er ook veel aandacht gegeven aan karakterontwikkeling en de onderlinge dynamieken, zoals het contact tussen broer en zus. De kennismaking met Daniëlle en het latere contact tussen Ferry en Daniëlle was wat mij betreft ook goud, niet alleen door de duidelijke connectie die ze hebben maar ook door het unieke gezicht van Frank Lammers. Lammers heeft het mannelijke equivalent van een Resting Bitch Face: een gezicht dat in ontspannen toestand donker en chagrijnig staat. Als Ferry Daniëlle leert kennen breekt de zon steeds vaker door op zijn gezicht door zijn jongensachtige, ontwapenende grijns, die alleen Daniëlle te zien krijgt. Zij maakt Ferry, die zo gehard is door zijn jeugd en verdere leven, zacht en kwetsbaar. Er wordt door iedereen geweldig geacteerd, maar niemand had die rollen beter kunnen spelen dan Schaap en Lammers.

Ik garandeer je dat je na deze film de serie Undercover (nog een keer) gaat kijken, want die is minstens even goed.

Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.