The Suicide Squad (2021)

Regie: James Gunn

Een stel gevangenen met bijzondere krachten krijgt de opdracht van de overheid om naar het eiland Corto Maltese* af te reizen om daar een geheim project in het Jotunheim-laboratorium te vernietigen. Voeren ze de opdracht niet uit wordt er een explosief in hun hoofd tot ontploffing gebracht.

The Suicide Squad, dat ook door Gunn geschreven werd en zich verwarrend genoeg alleen onderscheidt door het lidwoord, is een sequel én een reboot van Suicide Squad (2016) die toen werd geschreven en geregisseerd door David Ayer (die je niet gezien hoeft te hebben, in alle opzichten). Beide films maken deel uit van de DC Extended Universe**. Er zijn nog meer overeenkomsten: Margot Robbie is terug als Harley Quinn, Joel Kinnaman als Rick Flag, Jai Courtney als Captain Boomerang en Viola Davis als Amanda Waller, de hoofdcipier die ze aanstuurt. Nieuw toegevoegd zijn Bloodsport (Idris Elba), Ratcatcher 2 (Daniela Melchior), Peacemaker (voormalig WWE-worstelaar John Cena), The Polka-Dot Man (David Dastmalchian), King Shark (de stem van Sylvester Stallone) en Blackguard (Pete Davidson). Er zijn nog kleine cameos weggelegd voor Taika Waititi als Ratcatcher, de vader van Ratcatcher 2 en Sean Gunn, de jongere broer van James, als Weasel.

Ik ken het werk van Gunn, dat zich kenmerkt door rare wendingen, absurde humor en stevige actie sinds de pulphorror Slither (2006), maar sinds Guardians of the Galaxy en Guardians of the Galaxy Vol 2 (die deel uitmaken van het Marvel Cinematic Universe) en nu The Suicide Squad ben ik echt fan aan het worden.

Vergeleken met The Suicide Squad zijn de beide Guardians of the Galaxy-films braaf te noemen, want hij gaat twee uur en een kwartier helemaal (maar goed gecontroleerd) los met goedgeplaatste grappen, scherpe dialogen, prachtig camerawerk, schitterend gechoreografeerde actiescènes in combinatie met een geweldige soundtrack (Harleys ontsnapping op het nummer Just a gigolo is echt een feestje op zich), goddelijk grof taalgebruik, enorme hoeveelheden bloed en gore die zó over the top is (kudos voor de special effects) dat het hilarisch wordt. Margot Robbie steelt wat mij betreft (weer) de show als de totaal geschifte Harley, maar qua acteerkwaliteiten doet de rest nauwelijks voor haar onder. Die loeistevige cast was ook noodzakelijk: alleen topacteurs krijgen het voor elkaar om de soms totaal idiote dialogen op de juiste manier af te leveren of naadloos van schaamteloos sentiment naar een droge opmerking te switchen – Gunn neemt alles wat los en vast zit op de hak. Het enige moment dat de film iets verslapt is tegen het eind, maar Gunn herpakt zich glansrijk.

The Suicide Squad is als de Polka-Dot Man: je wordt bekogeld met alle kleuren van de regenboog. Enjoy!

(en blijf vooral kijken tot na de credits)

*) Corto Maltese bestaat niet echt, het grootste deel van de film werd opgenomen in Panama. Het eiland werd voor het eerst opgevoerd in Frank Millers Batman-graphic novel The Dark Knight Returns (1986). Het werd ook genoemd in de film Batman (1989). Het is zeer waarschijnlijk dat het een eerbetoon van Miller is aan de Italiaan Hugo Pratt, die populaire strips maakte over een personage dat Corto Maltese heet.

**) Voor de nieuwkomers in het genre: het DC is van DC Comics, dat weer te herleiden is naar Detective Comics dat in 1934 begon met het uitbrengen van misdaadverhalen maar al snel daarna, in 1938, de eerste strip met Superman uitbracht gevolgd door strips over Batman, Wonder Woman, The Flash en nog een heleboel anderen. De grootste rivaal van DC Comics is Marvel Comics, waar je bijvoorbeeld Iron Man, Deadpool, Daredevil, The Hulk en de Avengers-films vast van kent.

Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.