The Town (2010)

Regie: Ben Affleck

Charlestown, een wijk in Boston, stond in de jaren ’80 en ’90 bekend om het grote aantal bankovervallers. FBI-agent Frawley (Jon Hamm) zegt in de film nog grappend dat de brug naar de wijk meteen wordt afgesloten als er een melding van een bankoverval binnenkomt, omdat het merendeel van de daders daarvandaan komt.

Doug (Ben Affleck) is lid van een hechte vriendengroep die elkaar al sinds hun jeugd kent en nu samen bankovervallen pleegt, vaak net als hun vaders of andere familieleden. Tijdens een van die overvallen wordt manager Claire (Rebecca Hall) meegenomen en ergens bij een strandje weer vrijgelaten, maar haar ID wordt ingenomen en ze wordt gewaarschuwd dat ze niet met de FBI mag praten. Ze blijkt in hun eigen wijk te wonen. Doug neemt de taak op zich om Claire in de gaten te houden en ze worden al snel verliefd. Ondertussen zit de FBI de groep steeds dichter op de hielen. Als Doug er, mede door zijn contact met Claire, genoeg van heeft, zetten Dougs beste vriend Jem (Jeremy Renner) en Fergie (Pete Postlethwaite), de man voor wie ze werken, hem onder druk om nog één laatste, grote klus te doen.

Hoewel het raamwerk vaker gebruikt is (met Heat uit 1995 als stralend hoogtepunt) en er wat clichés inzitten is The Town geen standaard heist movie: hoewel de overvallen spectaculair zijn en ingenieus in elkaar zitten gaat de film eigenlijk over de dynamiek binnen de vriendengroep en de gemeenschap.

Regisseur Affleck schreef de film, die heel losjes op de boek Prince of Thieves van Chuck Hogan is gebaseerd, samen met Peter Craig en Aaron Stockard, en deed veel research voorafgaand aan de film. Hij voerde bijvoorbeeld gesprekken met inwoners van de wijk en de FBI Violent Crimes Task Force in Boston, waaruit onder meer bleek dat de meeste overvallen werden gepleegd door verslaafden, een gegeven dat Affleck ook in zijn film heeft verwerkt. Zware criminelen zijn geen zielige jongetjes, maar het is goed om te zien welke omstandigheden de kans op criminaliteit vergroten. De vorm is dan ook slim gekozen: door de onderliggende boodschap in te pakken in herkenbaar papier zullen er meer mensen zijn die ‘m krijgen. Affleck maakt zijn personages, hoe fout de keuzes die ze maken ook zijn, menselijk en volgbaar, getuigt van een groot inlevingsvermogen en blijft trouw aan zijn roots, eveneens in een arbeiderswijk in Boston (wat allemaal ook al duidelijk te zien was in Gone Baby Gone, drie jaar eerder). Jeremy Renner werd genomineerd voor een Oscar voor zijn rol als Jem, en The Town was Pete Postlethwaite’s op-één-na laatste film voor hij in 2011 overleed.

Alles is goed aan de film: het camerawerk is prachtig, de verhaallijn is gelaagd met goeie dialogen, het acteerwerk is top en de muziek van David Buckley (waar Affleck ook mee werkte voor Gone Baby Gone) sluit perfect aan. Zeker een aanrader dus.

Deze film op IMDb
Klik hier om te zien waar deze film te zien is

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.