Hollywood: pedofilie, macht en geld

De afgelopen dagen heb ik een aantal reportages gekeken over Bryan Singer (regisseur van oa The Usual Suspects, Bohemian Rhapsody en een hele trits X-men en andere superheldenfilms) en Kevin Spacey (acteur bekend van oa House of Cards, Se7en en ook The Usual Suspects) en er ontstond een ontluisterend beeld van een Hollywood waar pedofilie volkomen genormaliseerd was, in stand gehouden door macht en geld – veel geld.

Beide heren stonden al jaren (Spacey vanaf de jaren 80 en Singer vanaf de jaren 90) bekend om hun wangedrag en hadden vóór de recente ontwikkelingen al tientallen aanklachten aan hun broek gehad, die steeds waren weggemoffeld. Beiden waren eind negentiger jaren ook investeerders van DEN (Digital Entertainment Network) dat niets méér was dan een front voor de handel in minderjarige jongens, inclusief feesten vol drank & drugs waar pedofielen hun gang konden gaan.

Some random thoughts:

  • Toen Corey Feldman, een van de twee Coreys uit de jaren 80, rond 2013 in talkshows begon te beweren dat Hollywood een door pedofielen besmette plek was vond ik het een aansteller. Het is mensen eigen om nare verhalen niet meteen te geloven: we willen instinctief ons positieve wereldbeeld in stand houden. Dat neemt niet weg dat ik in de tussentijd, mede door #MeToo, meer inzicht heb gekregen. Als het om seksueel geweld gaat, ga ik er tegenwoordig in eerste instantie vanuit dat het waar is, want het kost een hoop moed om dat te delen.
  • Elke keer dat het een dader lukt om ermee weg te komen, wordt hij meer bevestigd in het idee dat niemand hem iets kan maken. Het is dus essentieel om seksueel wangedrag, hoe klein ook, meteen aan te pakken.
  • Uit het materiaal dat ik heb gekeken en gelezen, blijkt dat seks in Hollywood voor minderjarigen bijna een voorwaarde was (of nog is?) om het ‘te maken’. Michael Harrah, nota bene een van de oprichters van de SAG Young Performers Committee, doet in interviews zelfs of het de normaalste zaak van de wereld is. Het is ook een mogelijke verklaring voor de enorme hoeveelheid drank- en drugsmisbruik (Corey Haim, de ‘andere’ Corey en inmiddels overleden, begon bijvoorbeeld op zijn veertiende te drinken – in hetzelfde jaar dat hij misbruikt was). Hoeveel jongens en meisjes zijn daardoor afgehaakt, vaak volkomen beschadigd? Hoeveel carrières zijn doelbewust gesaboteerd omdat een jongen of meisje niet wilde doen wat er van ze verwacht werd? En hoeveel van de bekende acteurs en actrices dragen nog geheimen met zich mee, afgedekt door NDA’s? Ik denk dat er nog veel meer aan de oppervlakte zal komen. Helaas.

De documentaire An Open Secret uit 2014 van Amy Berg (die eerder oa Janis: Little Girl Blue maakte en genomineerd werd voor een Oscar voor Deliver Us from Evil, een docu over misbruik in de kerk) is zeer de moeite van het kijken waard (al vind ik de muziek superirritant). In de docu vertellen vijf voormalig kindacteurs over hun ervaringen. De docu, hoewel goed ontvangen door critici, heeft de bioscopen nooit gehaald. Macht & geld… maar gelukkig staat ie op Vimeo.

PS: misbruik en pedofilie zijn al sinds het begin der Hollywood-tijden een issue. Lees bijvoorbeeld hier over Charlie Chaplins wangedrag (minderjarige meisjes, en toen hij na een aantal ongewenste zwangerschappen doorkreeg dat dat niet handig was, vrouwen die véél jonger waren dan hij).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.