Jim Henson en The Muppetshow

 

Op 24 september 2021 zou de legendarische Jim Henson 85 jaar zijn geworden, als hij niet op 54-jarige leeftijd was overleden aan een longontsteking in 1990.

Het was eigenlijk niet zijn bedoeling om beroemd te worden als poppenspeler, hij wilde gewoon graag iets voor televisie maken. In 1955, 19 jaar oud, kreeg hij die kans in Sam and Friends, een poppenshow na het late nieuws. Hij vroeg een oud-studiegenote, Jane, om mee te werken. Ze kregen uiteindelijk een relatie. De poppenshow werd enorm populair en inspireerde Henson om nog meer met poppen te gaan werken. In 1958 richtte hij, samen met Jane, Muppets Inc. op (muppet is een samentrekking van de Engelse woorden ‘marionette’ en ‘puppet’). Ze maakten veel commercials, waarin ze de humor ontwikkelden waar The Muppet Show later zo bekend om zou worden.

In 1963 – Henson was toen 27 – werd Rowlf the Dog, een van de eerste figuren die later terug zou komen in The Muppet Show, geïntroduceerd in de Jimmy Dean Show. Het geld dat Henson daarmee verdiende investeerde hij in zijn eigen project: de korte surrealistische film Time Piece (1965) die voor een Oscar genomineerd zou worden. Een jaar later werd Sesame Street (Sesamstraat) bedacht door Joan Ganz Cooney en Lloyd Morrisett, die Henson vroegen of hij mee wilde werken met zijn poppen. De serie werd een doorslaand succes, maar had als nadeel dat Henson alleen geassocieerd werd met kinderprogramma’s. Hij probeerde van dat imago af te komen door in 1975 mee te werken met de eerste reeks van Saturday Night Live, maar dat bleek geen match waarna hij besloot een eigen programma te maken, waarin hij de volwassen humor kwijt kon die in Sesame Street niet paste. Geen enkele Amerikaanse zender wilde het aankopen, maar de Britse producent Lew Grade was wel enthousiast – en in 1976 was The Muppet Show een feit. Na een lastig eerste seizoen bleek de show vanaf het tweede seizoen een groot succes dat uitgroeide tot een van de best bekeken tv-series ooit. Ook films zoals The Muppet Movie (1979) en The Dark Crystal (1982) zijn van Hensons hand.

In de tachtiger jaren startte Henson zijn eigen bedrijf, Jim Henson’s Creature Shop. In deze studio werden karakters ontwikkeld voor onder andere The Storyteller, Farscape, Dinosaurs, The Dark Crystal, Labyrinth, Fraggle Rock en The Jim Henson Hour. Hij overleed een paar dagen voor hij het bedrijf aan Disney zou verkopen, naar verluidt voor een bedrag van 150 miljoen dollar. Hij was van plan een groot deel van de opbrengst aan zijn werknemers te geven. Naast het bedrag zou Henson ook een contract van vijftien jaar bij Disney tekenen, waardoor hij zeggenschap zou houden over de poppen en hun bespelers én er zou in het Disney-MGM Studios theme park een speciaal Muppets-deel komen waar hij bij betrokken zou worden. Na zijn dood probeerde Disney tot aan de rechter om de deal door te laten gaan, maar de familie ging niet akkoord. In 2000 besloten de kinderen van Jim Henson om het bedrijf te verkopen aan het Duitse EM.TV., dat het in 2001 terug wilde verkopen wegens aanhoudende financiële problemen. Uiteindelijk kochten de kinderen van Jim Henson het bedrijf terug in 2003. Een jaar later verkocht de familie de rechten van The Muppets aan The Walt Disney Company. Sindsdien zijn de rechten van het Muppet-trademark en de naam Muppet exclusief voorbehouden aan Disney.

Jim’s vrouw Jane overleed in 2013.

Klik hier voor een fragment uit Sam and Friends
Klik hier voor de Wilkins Coffee commercials van de Hensons
Klik hier voor een fragment uit Time Piece
Klik hier voor een fragment uit Saturday Night Live met Hensons poppen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.