Free Guy (2021)

Regie: Shawn Levy

Bankmedewerker Guy (Ryan Reynolds) leeft in een merkwaardige stad, waar overvallen en spectaculaire auto-achtervolgingen aan de orde van de dag zijn. Hij heeft een perfect leven, maar mist één ding: de liefde. Als hij zijn ware ontmoet blijkt dat hij en Molovgirl (Jodie Comer, Killing Eve) niet uit hetzelfde hout gesneden zijn: zij is een ‘echte’ speler, hij is een NPC (non-playable character) en ze bevinden zich in een computerspel. Daarnaast blijkt Molotovgirl, die in het echt Millie heet, in de echte wereld ook nog eens een van de ontwikkelaars van het spel: zij en Keys (Joe Keery, die al eerder door Shawn Levy werd geregisseerd in Stranger Things) in de clinch liggen met hun oud-compagnon, Antoine (Taika Waititi) waardoor het spel, en daarmee Guy’s contact met Millie in gevaar is.

De Canadese Shawn Levy grossiert als regisseur in lichtvoetige, soms bijna flauwe films als de Night at the Museum-franchise, Cheaper by the Dozen en The Pink Panther – films die niet hoog gewaardeerd worden maar wel veel opbrengen. Free Guy past prima in dat rijtje. Het is het type film dat ik omschrijf als een hamburger: ik hou erg van lekker en gezond eten, maar er is niks mis met een hamburger op z’n tijd. Deze is alleen wel wat aan de grote kant, hij duurt bijna twee uur. Als we toch in de flauwe metaforen zitten: het is meer een cheeseburger – de film is cheesy as hell.

De voorspelbare verhaallijnen, het matige acteerwerk (maar wat wil je ook met zulke oppervlakkige rollen) en grotendeels eendimensionale personages worden gecompenseerd door mooi werk van het CGI-team dat natuurlijk helemaal los kon gaan in een film over een computerspel, een vrolijke soundtrack die minstens even cheesy is als de film (Mariah Carey, Frankie Valli en de typische eighties Greatest American Hero-themesong, need I say more?), een perfect passende score van Christophe Beck (WandaVision, Ant-Man, Frozen) en talloze cameos en verwijzingen naar computerspellen en andere films.

De meest voor de hand liggende zou natuurlijk Tron zijn geweest, dat zich ook afspeelt in een virtuele wereld, maar daar zijn geen verwijzingen naar te vinden. Levy draaide de Tron-soundtrack van Daft Punk wel regelmatig op de set om zijn cast en crew in de stemming te krijgen. Daarnaast doet de film denken aan The Truman Show, maar hoewel het in Free Guy wel overduidelijk wordt geprobeerd slaagde The Truman Show er beter in om een licht-maatschappijkritische boodschap over te brengen.

Waar wel naar verwezen wordt: Fortnite (de floss dance en de pikhouweel in het eindgevecht met Dude) en Captain America (het schild en een cameo van Chris Evans). Verder zijn de Gravity Gun uit Half-Life 2, de Portal Gun uit Portal, de Mega Buster van Mega Man en een Pac-Man hologram in het appartement van Keys te zien. Naast Chris Evans zijn ook Channing Tatum en Tina Fey in cameos te zien, en zijn de stemmen van John Krasinski, Hugh Jackman en Dwayne ‘The Rock’ Johnson te horen.

Ik zei het al: ‘gecompenseerd’ – al die vrolijke easter eggs kunnen niet verbloemen dat Free Guy een vermakelijke, maar middelmatige film is. Ik heb wel een keer hardop gelachen (voor wie ‘m gezien heeft: bij wrecking ball) en dat is ook wat waard.

Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.