Regie: Sara Dosa
Het echtpaar Katia en Maurice Krafft, beiden vulkanoloog, reisden van de jaren ’70 tot 1991 de hele wereld over om vulkanen te onderzoeken. Dat leverde niet alleen veel boeken, foto’s en filmmateriaal op, maar ook waardevolle bijdragen aan de wetenschap en educatiemateriaal voor overheden ter beperking van de hoeveelheid slachtoffers. De documentaire schetst een indrukwekkend beeld van hun relatie, hun reizen, hun bevindingen en hun dood – ze stierven samen in een pyroklastische stroom tijdens een uitbarsting van de Unzen, een Japanse vulkaan.
Het is even wennen, het trage, vette Amerikaans van narrator Miranda July versus het rappe Frans van de Kraffts, maar al snel wen je aan haar rustige, bijna onderkoelde stem. Zeker omdat wát ze zegt – soms lyrisch, soms poëtisch, soms filosofisch – zo passend is en op bepaalde momenten precies de juiste woorden geeft aan het gevoel dat de beelden oproepen. De montage, zeker als je bedenkt dat er honderden uren aan filmmateriaal lag, is vlot en inventief. Soms passen de woorden bij de beelden, soms zijn de beelden een illustratie van de woorden. Soms letterlijk, soms bijna abstract.
Er wordt ingegaan op de bijzondere relatie tussen Katia en Maurice (met leuke beelden van de jaren ’60 en ’70), maar dat valt bijna in het niet bij de indrukwekkende beelden van vulkanen en alles wat ermee te maken heeft. Kolkende rode lava, spuitende lava, prachtige structuren van gestolde lava, het zwavelzuur-meer op de Kawah Ijen, enorme dikke, rollende gloedwolken (oftewel pyroklastische stromen) en nog veel meer. De beelden zijn uniek, omdat Katia en Maurice dichterbij durfden te komen dan veel anderen (Maurice is zelfs in een rubberboot het zwavelzuur-meer op geweest) en alles filmden en fotografeerden. Door al die verwoestende schoonheid realiseer je je wat de Kraffts al wisten: hoe nietig we zijn.
De documentaire is een schitterend eerbetoon aan de Kraffts, vulkanen en onze aarde. Absoluut kijken.
Deze film op IMDb
Kijk op Film.nl of op FilmVandaag om te zien waar deze film te zien is