Let the Right One In

Tomas Alfredson, 2008

De twaalfjarige Oscar woont in een klein dorp waar weinig gebeurt. Hij is een beetje een sukkeltje. Acteur Kåre Hedebrant (ten tijde van de opnamen pas 13 jaar oud) geeft Oscar perfect vorm: hij heeft net een beetje teveel speeksel op zijn mond, loopt gebogen en kijkt schuw en wereldvreemd onder de pony van zijn rare kapsel door. Zijn ouders zijn gescheiden en gaan akelig met hem om, op school wordt hij vreselijk gepest. Dan ontmoet hij op het besneeuwde pleintje voor zijn flat Eli (Lina Leanderson), een wonderlijk en stoer meisje dat even eenzaam is als hij, maar om heel andere redenen. Ze sluiten een bijzondere vriendschap waarbij zij hem leert zich weerbaarder op te stellen, maar gaandeweg komt hij achter haar geheim – wat uiteindelijk een dilemma veroorzaakt.

Let the Right One In valt formeel in de categorie ‘vampierfilm’, maar is redelijk uniek in zijn soort. Allereerst is het een Zweedse horror, daarnaast bevat de film eigenlijk weinig standaard-vampier-elementen en is bescheiden in het gebruik van special effects. Toch is de film wereldwijd bijzonder goed ontvangen en dat is ook niet zo gek: het is een originele film met uitstekend acteer- en camerawerk, briljante dialogen en een sterk verhaal, iets wat vaak een beetje achterblijft in het horrorgenre. Eigenlijk is het een grimmig sprookje waarin een van de helden toevallig ook nog vampier is. Het succes van de film leidde tot een US-remake in 2010, Let Me In.

Hoewel de film over twee kinderen gaat is het zeker geen kinderachtige film, maar een film die staat als een huis, ook voor volwassen kijkers. En voor de doorgewinterde horrorfans: er zit voldoende shock & gore in om aan je dosis te komen!

Deze review is eerder verschenen op zombiehorror.nl
Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.