Insidious (2010)

Regie: James Wan

Insidious (‘Verraderlijk’) werd aangeprezen met “If you want to get scared, Insidious is your poison” en de vermelding dat hij van de makers van Saw en Paranormal Activity is. Resultaten uit het verleden bieden duidelijk geen garantie voor de toekomst. Misschien ben ik als die hard horror-fan wel te veeleisend, maar ik vond het geen beste film.

Het verhaaltje is klassiek: truttig gezinnetje trekt in nieuwe woning, zoonlief raakt in coma en blijkt te vertoeven in het Grote Niets terwijl naarlingen loeren op zijn leegstaande lichaam. Hij moet dan ook als de sodemieter teruggehaald worden van Gene Zijde, dus er komt redding in de vorm van een oude wijze vrouw. Die kan natuurlijk niet meteen aan de gang, want vaderlief sputtert – ook heel cliché – nog even wat tegen want vind het allemaal maar kolder. Met deze keus begeven de makers zich al op glad ijs, want daarmee neem je het op tegen de Moeder Aller Kleine-Kindjes-Aan-Gene-Zijde-films: Poltergeist. En dan moet je van goeden huize komen.

Het verhaal is flinterdun, de sfeer en het tempo lopen niet lekker. Zelfs binnen het genre lijkt niet echt goed richting gekozen: halverwege de eerste helft blijkt de oude wijze vrouw ineens twee hulpjes te hebben die zo uit Ghostbusters gestapt lijken te zijn, inclusief de flauwe humor. Humor die bij Ghostbusters prima werkte, maar in deze film niet op zijn plek is. Je hebt schrikken en griezelen, en schrikken hebben we in het begin een paar keer flink gedaan, vooral van veel geluid, maar echt gegriezeld, nee. Bang ben ik de hele film niet geweest. De special effects waren niet indrukwekkend, de beelden niet subtiel genoeg. Het acteerwerk is op zijn zachtst gezegd matig: Patrick Wilson maakt er nog het beste van, maar zijn tegenspeelster Rose Byrne bakte er echt niks van. Het is dat er een traan over d’r wang loopt, anders zou je niet doorhebben dat ze huilt, ze overtuigt ons niet van haar wanhoop. Dan nog een bijrol voor een zwaar verbouwde Barbara Hershey die evenmin excelleert.

Het is me een compleet raadsel waarom deze film zulke goeie recensies kreeg. Zelfs nu hij uit is op DVD zijn er waarschijnlijk betere films te huur.

Deze review is eerder verschenen op Zombiehorror.nl
Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.