Malignant (2021)

Regie: James Wan

Maddie is zwanger en heeft een nare vent. Als hij haar op een avond slaat beginnen er vreemde dingen in hun huis te gebeuren, waardoor uiteindelijk haar man overlijdt. Omdat Maddie de enige overlevende is wordt ze verdacht, maar de toedracht blijkt veel complexer in elkaar te zitten.

Malignant is geregisseerd door James Wan, vooral bekend van Insidious (2010), Saw (2004) die uitgroeide tot een populaire franchise en de Conjuring Universe waar hij op verschillende manieren bij betrokken is. Malignant maakt geen deel uit van een franchise of universum maar is een losstaande film. Zelf vind ik de meeste films in de Conjuring Universe goed te doen, Saw is niet mijn smaak en Insidious heeft een van de laagste scores op deze website.

Je moet je door flink wat taaie stukken heen bijten voor het wat evenwichtiger en boeiender wordt. Om te beginnen zijn er flink wat gebeurtenissen die niet logisch voelen (je zet je zus niet in haar eentje bij haar huis af als ze net grote verliezen heeft geleden, om maar wat te noemen) en de dialogen en het acteerwerk zijn matig. Alleen zusje Sydney (Maddie Hasson) springt eruit. Hoofdrolspeelster Annabelle Wallis, die ook te zien was in de eerste twee Annabelle-films uit de Conjuring Universe, blijft vlak, terwijl ze toch echt heel veel moet voelen en schreeuwen. Ook het horrorelement krijgt een onvoldoende: er zitten zoveel jump scares in dat je er al snel niet meer van schrikt. De grootste ergernis is de ongeïnspireerde muziek van Wan’s vaste horrorcomponist Joseph Bishara, die het meest doet denken aan jaren ’80 tienerhorror met heel, héél veel violin stingers, die zestig jaar geleden zo beroemd werden door Benjamin Herrmann bij de douchescène in Psycho maar inmiddels wel opgebruikt zijn.

Wat wel indruk maakt is het ‘monster’, dat er in de eerste helft griezelig uitziet en een originele motoriek heeft die ik flink beangstigend vond (maar die helaas niet overal consequent doorgevoerd wordt), en de special effects waardoor kamers veranderen. Daarnaast is de backstory goed bedacht, maar zoals vaker gebeurt: slecht uitgewerkt want teveel effectbejag. Erg jammer, want de trailer zag er veelbelovend uit.

De tweede helft is vermakelijk, maar Malignant is zeker geen must see.

Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.