The Others (2001)

Regie: Alejandro Amenábar

Het is eind veertiger jaren. Grace woont met haar twee kinderen, Anne en Nicholas, in een enorm Victoriaans huis waar soms vreemde dingen te horen zijn. Haar man vecht in het leger en ze weten niet wanneer hij terugkomt. Grace is diepgelovig en houdt er nogal strikte opvoedmethoden en gewoontes op na, mede doordat haar kinderen lichtallergie hebben. Op een dag dienen zich een tuinman, een gouvernante en een meid aan, die al snel meedraaien in het huishouden en getuige zijn van Grace’ steeds vreemdere gedrag.

Verwacht geen geesten of gore: The Others is eigenlijk geen horrorfilm, maar een klassiek griezelverhaal waarin de nadruk ligt op het verhaal zélf en de manier waarop de bewoners van het huis omgaan met de vreemde gebeurtenissen. Daaraan is ook de zorgvuldigheid te zien waarmee elk personage is uitgewerkt: Grace (Nicole Kidman in een van haar beste rollen) is enorm beschermend  naar haar kinderen, en er wordt optimaal gebruik gemaakt van haar paranoia. Haar zoon Nicholas is een lieverdje dat dol is op zijn moeder, maar wordt overvleugeld door zijn oudere zus Anne. Anne is slim en koppig en ziet de zaken meer als feiten, waardoor ze regelmatig in de clinch ligt met haar gevoelige moeder. Mrs Mills, de geduldige gouvernante, probeert op subtiele manier het evenwicht te bewaren en Grace in bedwang te houden.

De dialogen zijn erg sterk en inhoudelijk, en het acteerwerk van alle acteurs is indrukwekkend. Bovenaan natuurlijk Kidman, maar Fionnula Flanagan (Mrs Mills), Alakina Mann (Anne) en James Bentley (Nicholas) doen nauwelijks voor haar onder. Als je kinderen op zo’n natuurlijke manier laat acteren ben je wat mij betreft een topregisseur.

Alejandro Amenábar, die de film schreef, regisseerde en de schitterende muziek zelf componeerde, is ook niet de minste. Vóór The Others maakte hij bijvoorbeeld kaskraker Abre Los Ogos (1997), erna de even succesvolle films Mar Adentro (2004) en Agora (2009). Leuke twist is dat The Others, waar Kidmans toenmalige man Tom Cruise uitvoerend producent voor was, in hetzelfde jaar werd uitgebracht als Vanilla Sky, de Amerikaanse remake van Abre Los Ogos, met Tom Cruise in de hoofdrol onder regie van Cameron Crowe. In datzelfde jaar kwam er nóg een film uit: Moulin Rouge, met Nicole Kidman in de hoofdrol. Kidman twijfelde of ze de rol in The Others zou aannemen omdat het contrast met Moulin Rouge, waar de opnames net van afgerond waren, zo groot was.

The Others zou zich oorspronkelijk in Spanje afspelen met Spaanse acteurs, maar omdat het verhaal zo ‘Brits’ aanvoelde werd Amenábar ervan overtuigd de film met Engelssprekende acteurs te maken. De opnamelocatie was wél in Spanje: in het Palacio de Los Hornillos in Las Fraguas, Iguña, Cantabria. Het schitterende huis werd aan het begin van de twintigste eeuw ontworpen door Ralph Selden Wornum voor de graaf van Santo Mauro. Alleen de scène waarin Grace met haar man Charles (Christopher Eccleston) wordt herenigd is opgenomen op The Lime Walk, een bekende plek in Penshurst Place in Kent die je kunt herkennen van The Princess Bride, The Other Boleyn Girl en Wolf Hall.

The Others is wat mij betreft een van de bestgemaakte en mooiste horrorfilms tot nu toe, met een hartverscheurende ontknoping. Het is zo’n film die je na afloop zeker nog een keer zult willen kijken.

PS: in een van de eindscènes is kort een heel jonge Michelle Fairley, oftewel Catherine Stark (GoT) te zien.

Deze film op IMDb

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.