Alien (1979)

Regie: Ridley Scott

Het is 2122 als het goederenschip Nostromo op de terugweg is naar de aarde en Mother, de boordcomputer, een signaal opvangt van een nabijgelegen maan. De crew gaat op onderzoek uit en neemt ongewild een vervelend wezentje mee terug het schip in, waar het vervelende wezentje uitgroeit tot een imposant monster, een ‘xenomorph’, die dood en verderf zaait.

Met die beschrijving doe ik de film enorm tekort. De verhaallijn is zorgvuldig opgebouwd, de dialogen zijn sterk, de personages en de onderlinge dynamiek zijn goed doordacht en uitgewerkt, de sobere special effects (geen cgi!) en het design – niks flashy futuristisch spul, maar een degelijk, sterk ruimteschip dat aan de binnenkant benauwd, grauw en groezelig aandoet – doorstaan de tand des tijds glansrijk en de xenomorph, ontworpen door de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger, is het mooiste monster dat je ooit hebt gezien. Alien staat nog altijd bovenaan in lijstjes beste future noir-films, samen met Blade Runner (1982) en The Terminator (1984).

Het was pas de tweede speelfilm van Scott, die in reviews werd geprezen om zijn originele stijl. Alien wordt nog steeds genoemd als een van zijn meesterwerken.

De cast was minstens even indrukwekkend: Tom Skerritt, John Hurt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, Ian Holm, Yaphet Kotto en Bolaji Badejo in de huid van de xenomorph. Het stralende middelpunt was badass Ripley. De rol was oorspronkelijk geschreven voor een man, maar Scott besloot op het laatste moment de rol aan een vrouw te geven: Sigourney Weaver, die geschiedenis schreef als de eerste vrouwelijke actieheld en later werd gekroond tot de #1 SciFi Woman of All Time.

Elk stukje van de film is ontleed voor allerlei analyses, zowel door wetenschappers als door amateurs. Alien heeft tot op de dag van vandaag een enorme fanbase, de chestburster en facehugger hebben hun eigen wiki-hoofdstukken en de actiefiguurtjes zijn nog steeds niet aan te slepen. Er werden tot op heden vijf sequels en prequels gemaakt (waaronder Alien: Covenant waarover je hier een review kan lezen) maar daarvan is alleen de sequel Aliens (James Cameron, 1986), de moeite van het kijken waard.

Kortom: kijken als je ‘m nog niet gezien hebt. Een essentieel deel van je algemene ontwikkeling 😉

Deze film op IMDb
Klik hier om te zien waar deze film te zien is

Score Fay Per View
Wat is jouw score voor deze film?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.